Бегущая строка текста в HTML При обнаружении пожара в лесу звонить: 80215367710, +375336584924

Нацыянальны парк Браслаўскія азёры

+375 29 2262246 (Пн-Пт 08.00-17.00)    RU BY EN


Пабочнае лесакарыстанне

Пабочнае лесакарыстанне

У Нацыянальным парку "Браслаўскія азёры" ажыццяўляецца пабочнае карыстанне і нарыхтоўка другарадных лясных рэсурсаў. У 2023 годзе сабрана (закуплена):
- 2.2 т.  дзікарослых ягад 
- 0.5 т.  дзікарослых грыбоў
- 3.0 т. нарыхтавана бярозавага соку
- 0.3 т. нарыхтавана мёда натуральнага
- 0.2 т. нарыхтавана лектехсыравіны

Першая дзікарослая ягада для нарыхтоўкі з'яўляецца чарніца

Уяўляе сабой дробны хмызняк з чорнымі шарападобнымі пладамі. У іх мякаці -шмат светла-бурага насення. Спеюць ягады ў канцы лета пачатку восені: у ліпені-верасні.

У плёне чарніц - шмат цукроў і кіслот: цытрынавая, яблычная, хінная і інш. Ёсць у іх таксама іншыя карысныя злучэнні і мікраэлементы: каратын, пекціну, марганец, жалеза і нават сляды радыя, а таксама велізарная колькасць вітамінаў.

Чарніца добрая для ўжывання ў ежу ў свежым выглядзе. Даследаванні фармаколагаў ужо даўно адзначылі, што гэтыя ягадкі абвастраюць начны зрок і актывізуюць абменныя працэсы ў сятчатцы вачэй. Карысныя ягады і для тых людзей, чыя праца злучана з працяглым знаходжаннем у памяшканнях са штучным асвятленнем. Іх рэгулярнае ўжыванне таксама змяншае стамляльнасць вачэй ад шматгадзіннага сузірання кампутарных манітораў.


Цікава, што ў лісці расліны вітаміна З змяшчаецца больш, чым у плёне. Лісце багатыя таксама і кіслотамі, і мікраэлементамі. Іх збіраюць і сушаць для адвараў, настоек, дабавак у гарбату. Такія адвары паказаны пры гастрытах, праблемах са страўнікам і кішачнікам, яны спрыяюць растварэнню камянёў пры мачакаменным захворванні, прымяняюцца пры гепатыце, падагры, хваробах печані.

З'едзеныя ў свежым выглядзе ягады зніжаюць колькасць цукру ў крыві і мачы, таму карысныя для дыябетыкаў. А вось ліставыя адвары пры цукровым дыябеце піць не рэкамендуецца.

Чарніцы нарыхтоўваюць празапас у выглядзе варэння, сіропаў, морсаў, сокаў, узвараў. З гэтай ягады, багатай на пекцін, атрымліваецца найсмачны мармелад і апетытныя начынкі для пірагоў. Акрамя таго, вельмі смачнымі атрымліваюцца чарнічныя настойкі на спірце, духмянае віно і салодкія наліўкі.
Другой дзікарослай ягадай для збору будзе брусніца. Тэрміны збору гэтай ягады ўстанаўліваюцца ў Віцебскай вобласці Рашэннем Віцебскага абласнога выканаўчага камітэта.

Брусніца звычайная

Невялікі вечназялёны хмызнячок з сямейства бруснічных, вышынёй 25-30 см. Карэнішча паўзучае. Сцябло галінасты, прамостоячый. Лісце скурыстыя, авальныя, з бакамі, злёгку загорнутымі на ніжні бок, зверху цёмна-зялёныя, бліскучыя, знізу светла-зялёныя, матавыя, з безуважлівымі бурымі кропкамі (жалезкамі).


        Кветкі ружаватыя, сабраныя ў кароткія, паніклыя, верхавінныя пэндзля. Плён -шматнасенная, шаровідная, ярка-чырвоная, бліскучая ягада. Квітнее брусніца ў чэрвені. Плён спеюць у жніўні.
Расце на сухіх глебах, высокіх тарфянішчах, у змешаных і пераважна ў хваёвых лясах.

Для лекавых мэт выкарыстоўваюць лісце. Іх збіраюць ранняй вясной, да цвіцення, або восенню, пасля паспявання пладоў. Сушаць у цёмных, добра ветрацца памяшканнях. Лісце брусніцы ўтрымліваюць дубільныя рэчывы, глікозід, арбуцін, флавонол, гидрохинон, а таксама галавую, хінную і віннакаменную кіслоты, вітамін C. У ягадах змяшчаецца да 7% цукроў і цытрынавая, яблычная, бензойная, шчаўевая, воцатная кіслоты.
Настой з лісця брусніцы ўжываецца як мочегонное сродак пры нырачнакаменнай хваробе, а таксама пры рэўматызме і падагры. Дзякуючы зместу арбуціну настоі валодаюць моцным антысептычным (процігніласным) дзеяннем. Ягады брусніцы ўжываюць пры авітамінозах. Водны настой ягад з'яўляецца вельмі добрым сродкам для здаволення смагі пры ліхаманцы.

Яшчэ адной вельмі карыснай дзікарослай ягадай з'яўляецца журавіны.

Тэрміны збору гэтай ягады ўстанаўліваюцца ў Віцебскай вобласці Рашэннем Віцебскага абласнога выканаўчага камітэта.

Вечназялёны паўхмызняк са сцелюцца, тонкімі ўцёкамі да 80 см даўжыні. Сцеблы гнуткія, одревесневающие, цёмна-бурыя, з прыўздымаюцца кветаноснымі галінкамі і кароткімі ніткападобнымі пухнатымі аднагадовымі галінкамі. Лісце чарговыя, скурыстыя, бліскучыя, цёмна-зялёныя. Кветкі ў журавін ружова-чырвоныя, панікшым, размешчаны па адным або часцей сабраны па 2-4, радзей -па 6 у зонціковідные суквецці на леташніх галінах. Квітнее ў траўні-чэрвені, плён спеюць у канцы жніўня і ў верасні. Памер ягады, якая вырасла на балоце, дасягае 16 мм.

Журавіны ўтвараюць зараснікі на тарфяных балотах. Журавіны вельмі святлалюбныя, але не патрабавальныя да мінеральнага сілкавання.


У якасці лекавага сыравіны выкарыстоўваюць спелыя ягады журавін, з якіх рыхтуюць сок, сіроп, морс, кіслыя напоі. Журавіны збіраюць восенню ў тры тэрміны. У верасні ягада цвёрдая, але пры захоўванні даспявае і размякчаецца; яе можна захоўваць усю зіму, заліў лядоўні вадой. Пры надыходзе замаразкаў ваду зліваюць, журавіны замарожваюць і захоўваюць у бочках, скрынях, кошыках на холадзе. Падснежныя журавіны, якая збіраецца пасля раставання снега, ранняй увесну, саладзейшая з прычыны памяншэння кіслотнасці, але захоўваецца нядоўга.

Ягады, сабраныя позняй восенню, пры надыходзе замаразкаў больш смачныя, сакавітыя, кіслыя. Іх захоўваюць таксама ў замарожаным выглядзе: пры адтаванні яны хутка псуюцца. Тэрмін захоўвання ягад - да 9 месяцаў.

Неабходна асцярожна ставіцца да расліны, абрываць ягады толькі рукамі. Прамысловыя прынады - грабеністыя саўкі - пашкоджваюць маладыя ўцёкі, што ў далейшым значна зніжае ўраджайнасць.

Па ўтрыманні біялагічна актыўных рэчываў і мінеральных соляў журавіны - адна з самых карысных дзікарослых ягад.
Ягады журавін аказваюць супрацьзапаленчае, гарачкапаніжальнае, антыбактэрыйнае, агульнаўмацавальнае, ранозажыўляюшчае, асвяжальнае, танізавальнае дзеянне, павялічваюць эластычнасць, трываласць сценак крывяносных капіляраў, паляпшаюць апетыт, засваенне ежы, вылучэнне страўнікавага соку і соку падстраўнікавай залозы.

Журавіны паніжае ўтрыманне протромбіна ў крыві.

Ягады з лісцем паляпшаюць абмен рэчываў, памяншаюць галаўныя болі, пякотку.

Сіроп, сок, морс з журавін спаталяюць смагу, спрыяюць паніжэнню тэмпературы, бактэрыцыднае дзеянне, паляпшаюць сон, функцыі залоз унутранай сакрэцыі, стомленасць, надаюць бадзёрасць, паляпшаюць агульны стан.



У 2023 г. ДПУ НП "Браслаўскія азёры" нарыхтавана (закуплена) - 0.5 т.  дзікарослых грыбоў. Дзікарослыя грыбы: лісічка, белы грыб, чырвонагаловік, падбярозавік і іншыя.

Грыб лісічка звычайная шануецца за свае выдатныя смакавыя якасці, а таксама за магутны лекавы эфект. Ён не баіцца казурак дзякуючы зместу хиноманнозы, якая забівае ўсе лічынкі гельмінтаў. Менавіта па гэтай прычыне ліскі, з'едзеныя чарвякамі, практычна не сустракаюцца.
Ліска звычайная - грыб, які мае хвалістыя краю, загнутыя ўніз. Скурка адлучаецца ад капялюшыка з працай. Яна вельмі гладкая і прыемная навобмацак. Гэты грыб часцяком утворыць мікарызу з рознымі дрэвамі, але больш за ўсё аддае перавагу хвою, елка, дуб ці мэм. Таму часцей за ўсё лісічка звычайная сустракаецца ў змешаных ці іглічных лясах. Гэтыя грыбочкі можна варыць, пячы, марынаваць, замарожваць. Перад падрыхтоўкай мякаць варта нарэзаць дробнымі кавалачкамі - гэта аблегчыць працэс. Усе грыбы роду баравік маюць дзіўна тонкі водар і пікантны густ. Карычнева-буры капялюшык спелага белага грыба ў сярэднім вырастае ў дыяметры да 7-30 сантыметраў. Паверхня капялюшыкі белага грыба ў большасці выпадкаў мае прыемную навобмацак. верхняя скурка шчыльна злучана з мякаццю, таму складана ад яе адлучаецца.

     

Вышыня ножкі белага грыба невялікая, у сярэднім дасягае 12 сантыметраў, але можна сустрэць і больш "рослых" прадстаўнікоў, ножка якіх дасягае 25 сантыметраў у вышыню. Дыяметр ножкі 7 см, радзей - 10 см. Адметнай рысай белага грыба з'яўляецца форма яго ножкі: яна бочкападобнай або булавовидная, з цягам часу ў старых грыбоў становіцца цыліндрычнай, ледзь выцягнутай па цэнтры і тоўстай у падставы і капялюшыкі. Яе колер вар'іруецца ад белага да насычана карычневага, часам з цёмна-чырвонымі плямамі. Сустракаюцца белыя грыбы, каляровая гама капялюшыкі і ножкі якіх практычна цалкам ідэнтычныя. Часцяком у падставы капялюшыка ножка мае сетачку светлых тонкіх прожылкаў, часам амаль неадметных на асноўным фоне скуркі.

У выпадку парушэння правіл нарыхтоўкі, тэрмінаў збору дзікарослых ягад і грыбоў:

Прадугледжана пакаранне ў Адміністрацыйным кодэксе Рэспублікі Беларусь
Артыкул 19.19. Парушэнне правіл нарыхтоўкі, збору або закупкі грыбоў, іншых дзікарослых раслін або іх частак

1. Збор або нарыхтоўка грыбоў, іншых дзікарослых раслін або іх частак (пладоў, ягад, насення і інш.) на тэрыторыі, дзе такія нарыхтоўкі або збор забаронены, або іх нарыхтоўка або збор без дазвольнага дакумента, калі яго атрыманне абавязкова, ці не ў адпаведнасці з ім–
цягнуць папярэджанне або накладанне штрафу ў памеры да дваццаці базавых велічынь, на індывідуальнага прадпрымальніка - да ста базавых велічынь, а на юрыдычную асобу - да пяцісот базавых велічынь.

2. Парушэнне ўстаноўленых тэрмінаў, прымяненне забароненых сродкаў або метадаў збору або нарыхтоўкі грыбоў, іншых дзікарослых раслін або іх частак або іншае парушэнне правілаў збору або нарыхтоўкі–
цягнуць папярэджанне або накладанне штрафу ў памеры да дваццаці базавых велічынь, на індывідуальнага прадпрымальніка - да ста базавых велічынь, а на юрыдычную асобу - да пяцісот базавых велічынь.

Па інфармацыю па пытаннях, закупцы і рэалізацыі дзікарослай прадукцыі пабочнага карыстання звяртацца па тэлефонах: 8 02153 69783, 69792